miercuri, 28 februarie 2018

Coliba unchiului Tom de H.B-Stowe

Recunosc ca acest roman a fost una dintre cele mai frumoase surprize literare de anul asta..Stilul autoarei,modul cum sunt construite personajele,descrierile locului si al evenimentelor fac din roman un adevarat fenomen.
Tema este ,cel putin pentru mine,noua,sclavii negri din America,,o poveste dura despre niste personaje  interesante,dar de o tristete ucigatoare.
Ca ansamblu ,romanul are o tenta usor trista,amarata de batjocura si suferintele pe care le indura aceste personaje,te atinge dureros de aproape de inima,si reuseste chiar sa miste si cele mai impietrite inimi cu duritatea ei.
Totul se invarte in jurul lui Tom,un sclav negru care isi duce traiul intr-o familie buna,cu oameni sensibili si iubitori.Pe parcurs insa avem parte de multe rasturnari de situatie care il vor runca pe acest frumos si bine conturat personaj in diferite camine,unele calde si iubitoare,altele reci,dure si violente.
Desi pe alocuri cartea devine nu neaparat plictisitoare sau monotona,ci mai degraba atroce si agresiva,aproape imposibil de citit,ca intreg romanul este fabulos pentru perioada in care a fost scris,iar asta demostreaza ca timpul nu distruge o carte si interesul pentru ea,ci adauga cu fiecare cititor mai multa notorietate,popularitate si nu in ultimul rand succes.
Stilul este extrem de atragator,descrierile sunt mortale,atat de misto incat stai efectiv cu ochii lipiti de pagini,iar fiecare hop in carte iti opreste inima.
Finalul e imprevizibil,desi atat de misto,iti lasa un gust atat de amar incat nici cele mai dulci prajituri nu te vor scapa de sentimentul de tristete adanca.
In loc de concluzie,nu pot decat sa va indemn sa cititi acest roman,nu veti regreta timpul folosit nici macar o secunda,pentru romanul asta e atat de misto incat nici nu te lasa macar sa adormi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu