duminică, 19 iunie 2016

Adela de Garabet Ibraileanu

Din cate am inteles din informatiile de pe notele despre autor,acesta este singurul roman de fictiune al autorului,el axandu-se numai pe critica literara,dar neinsemnand neaparat ca romanul nu e bun.Din contra.
Image result for adela garabet ibraileanuA fost o surpriza extrem de placuta,sa tin in brate destinul Adelei,fermecatoare si misterioasa,enigmatica chiar.
In ciuda titlului romanul urmareste evolutia Adelei prin ochii doctorului Emil Codreanu,personajul principal,mentor si prieten totodata.Dar timpul ii rezerva o surpriza,caci naratorul se indragosteste de Adela,neputand sa se casatoreasca cu nicio alta femeie.
Aceasta iubire difera de romanele actuale de dragoste,sentimentele sunt manifestate altfel,mai delicat,fara implicari sexuale,dar aflam de pe spatele cartii,fracment extras din roman,ca fiecare atingere a mainilor,fiecare picior al Adelei dezvelit pana la gamba,reprezinta pentru narator un adevar chin,pentru ca nu-i dezvaluie intentiile si sentimentele lui Adelei.Pentru el evolutia Adelei este un dar si totodata un bluestem,fiind incapabil sa-i spuna Adelei ca o iubeste.
Romanul este construit ca un jurnal al domnului Codreanu,cu explicatiile si interventiile lui,astfel Adela ii este infatiseaza cititorului intr-o ipostaza feerica,de-o frumusete rapitoare,dar care dupa un mariaj scurt,esuat,aceasta nu manifesta nici o dorinta de a se recasatori,ea insasi devenind un mister atat pentru narrator,cat si pentru cititor.
Finalul romanului,schimba practic toata esenta,transformand poveste de dragoste intr-o drama a iubirii,prin neimplinirea insasi.
In ciuda anului in care a fost scris,pe la 1900 si ceva,romanul este actual si interesant,usor de citit,cu personaje interesante.Astfel va recomand romanul doar pentru simplul fapt ca,o sa va puneti o intrebare la final pentru ca e firesc dupa cum e construita povestea,si anume:
Adela exista in realitate,e palpabila,vie sau doar o inchipuire a autorului?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu